כלכליסט: "אנשים מחו"ל מחפשים דירות בארץ בגלל האנטישמיות, אבל הם עוד לא קונים"

אלי גבאי, מבעלי קבוצת גבאי, מאמין שהקיפאון בנדל"ן יגיע לקיצו בתום המלחמה והביקוש לדירות יחזור, גם בדרום. "היום אף אחד לא קונה בדרום אבל זה ישתנה"

"אנחנו עובדים ב־70% תפוקה", מספר אלי גבאי, מבעלי קבוצת גבאי, חברה יזמית בתחום הבנייה ונדל"ן מניב. הקבוצה בונה כיום יותר מ־1,500 יחידות דיור ב־13 אתרים בכל הארץ. 40% מכלל הפעילות ממוקדים בהתחדשות עירונית (פינוי בינוי) וכ־20% בבנייה בעסקאות קומבינציה.

אלי גבאי בעלים קבוצת גבאי

אלי גבאי. "יש לנו מחויבות לעובדים" (צילום: יח"צ)
לדברי גבאי, החברה צמצמה בשנים האחרונות את התלות בעובדים פלסטינים. "לפני המלחמה הגענו לכ־8% בלבד עובדים פלסטינים מכלל העובדים שלנו. כל השאר היו עובדים ממולדובה וסין, וחלק קטן מאוד ערבים ישראלים. הפלסטינים לא עובדים בימי שישי, יש להם החגים שלהם, ויש עוד סיבות שגורמות לכך שהתפוקה שלהם פחות טובה, אם כי התקורות הן זהות".
לדבריו, עלויות ההעסקה של העובדים המקצועיים נמצאות במגמת עלייה מתמדת: "אין בזה היגיון. עלות העבודה של פועל פשוט לפני המלחמה היתה כ־700 שקל ליום ועכשיו היא 1,500 שקל. למה? אם אתה רוצה לסיים פרויקט ולקבל טופס 4, אתה מוכן לשלם כל מחיר".
גבאי לא מוכן להתנבא מה יקרה עם מחירי הדירות. "עכשיו אנחנו בתקופת ביניים של חוסר ודאות, לא יודעים אם תיפתח חזית נוספת בצפון. אם תהיה מלחמה בצפון, יהיו לזה השלכות", הוא אומר.
גבאי מציין שיש כיום ירידה משמעותית בביקושים לדירות. "באזור הדרום יותר קשה. יש מלאי דירות אבל אף אחד לא קונה", הוא אומר. "אני מתאר לעצמי שזה ישתנה. מי שרוצה לקנות דירה ב־1.8 מיליון שקל, לא ימצא דירה כזאת במרכז אלא רק בדרום. היום יש מלחמה ואשקלון בקו עימות, אבל אני מעריך שזה ישתנה. בנתניה והוד השרון יש התעניינות ואפילו בקשות רכישה. אנשים שרצו לקנות דירה בפרויקט קונקרטי, משפרי דיור למשל, לא מחכים. לעומת זאת, משקיעים עצרו לגמרי. הם מחכים לראות מה יהיה עם הריבית. יש להם אלף ואחד ערוצי השקעה אחרים".
לדברי גבאי, יש התעניינות רבה מצד תושבי חוץ. "מצד אחד, נוצר מצב שאנשים מחו"ל מתעניינים בדירות לילדים שלהם בעקבות גל האנטישמיות. מצד שני, לא מכרנו בחודשיים האחרונים ולו גם דירה אחת למשקיע חוץ. גם אני לא הייתי נוסע לאזור מלחמה כדי לקנות דירה. אבל רואים שהם מתעניינים, רוצים ומחכים שהמצב ייגמר".
למרות הירידה בתפוקה ובביקושים גבאי לא פסימי לגבי מצב השוק לטווח רחוק. "בישראל יש ביקושים קשיחים של 40 אלף דירות בשנה ולדעתי רוב היזמים רצים למרחקים ארוכים. אנחנו מעסיקים יותר מ־200 עובדים ויש לנו מחויבות. אנחנו במלחמה על הבית. לייצר דירה זה תהליך ארוך, אי אפשר לעצור את הגלגל הזה".
לוגו אתר כלכליסט